Jorden vi ärvde

IMG_5839

Kan något som doftar så underbart vara ett hot? Den har fått en etikett, detta är en invasiv art. En art som sprider sig med stor kraft, skadar ekosystemet, hotar den biologiska mångfalden, åstadkommer ekonomisk skada eller påverkar hälsan negativt hos människor och djur.  I Sverige är det till exempel lupin, jättebalsamin, sidenört, vresros och flera andra växter. Den spanska skogssnigeln, den så kallade mördarsnigeln, är nog den mest kända invasiva djurarten. Men frågan är, hur ska vi bedöma vår egen framfart? Är vi ett hot mot den biologiska mångfalden och skadar ekosystemet?
Är människan en invasiv art som till och med påverkar sin egen  hälsa negativ?

Jag är inte expert på klimat, biologi, ekologi, ja jag är inte expert på någonting men jag ser vad som sker och jag hör vad de obundna experterna säger. Vi förstör vår egen livsplats, vi sågar av den gren vi sitter på. Är vi helt enkelt lite dumma i huvudet? För att kunna leva ett liv med nya prylar som skickats till oss runt jorden är vi redo att offra vår fantastiska planet. Har vi blivit så bra på att leva i nuet att vi helt glömt att det finns en framtid. Nej det tror jag inte, men vi verkar bokstavligt talat skita i det.

Det är ju skrattretande att vi oroar oss för de väldoftande vildrosorna vid stranden när havet utanför håller på att dö ut för att vi förorenat det. Inte tror jag heller att lupinerna längs våra vägar är ett större hot mot miljön än kolonnerna av långtradare som ligger i ett pärlband längs samma vägar.

Jag vill inte vara lika pessimistisk som Roy Scranton, klimatfilosofen som tror att det är kört. Nej, inte om vi kan göra något åt de politiker, företagare och andra makthavare som vägra inse att det är allvar nu och att det är vi som är hotet mot planeten. Byt ut alla tokstollar som inte har förstått att det verkligen är allvar nu!

Har ni också lagt märke till den överdådiga blomningen? Är det bara jag som tycker att fåglarna är fler och kvittrar ivrigare än vanligt? Har naturen börjat återta jorden? Det är inte växterna och djuren som behöver oss, det är vi som behöver dem.

I visan Änglamark skriver Evert Taube om vårt ansvar för jorden vi ärvde. Jag hoppas att de vackra och viktiga raderna sjungs på alla skolavslutningar innan barnen ”dansar ut som änglar kring lönn och alm” i vår fortfarande fantastiska natur.

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm,
leka tittut mellan blommande grenar.
Låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm,
låt fiskar simma kring bryggor och stenar.
Sluta att utrota skogarnas alla djur!
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s