Finna ro i ångestens tid

IMG_1198  Rofylld, omgiven av växter och porlande vatten i Norrvikens trädgårdar. https://norrvikenbastad.se/

Som många andra vaknar jag med mobilen inom räckhåll. Dags att kolla nyheterna!
Krig, olyckor, svält, bränder, översvämningar, farliga fästingar och Donald Trump.
Det ser inte bra ut! Läser mail, kollar instagram o facebook.

Sedan blir det en tur till badrummet där jag gör en okulär besiktning av mitt fysiska förfall. Inga nya fläckar eller andra synliga avvikelser. Känner mig huttrig. Har jag feber? Kollar, hmm 36.7. Puhh! En helt vanlig morgon i ångestens tid!

Pengar, hälsa, familj, klimat, trafik, världsläget. Jag försöker ha kontroll på nästan allt. För att orka måste jag vara pigg och frisk. Minsta sjukdomssymptom är oroväckande. Hur ska det gå här i världen om jag inte är frisk och har koll på allt?

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hälsoångest. Det resulterade i en intervju och artikel i tidningen Vårdfokus. Efter intervjun har jag funderat vidare på VARFÖR.
Varför reagerar jag så starkt på kroppens ofta diskreta signaler?

Men det ju inte bara min hälsa jag oroar mig för. Det är en tokig tid! En tid då vi förstör jorden i vår omättliga girighet. Miljoner flyr undan svält och krig. Rubrikerna blir svartare och vi blir räddare. Politiska populister pekar finger åt de drabbade och tycker att vi ska stoppa huvudet i sanden, stänga in oss och tro att det ska ge oss en trygg oas i en rämnande värld.

Mitt i alla yttre hot och otrygghet försöker jag att åtminstone ha kontroll på min kropp. Det går naturligtvis inte. Jag vet inte när, jag vet inte hur, jag vet bara att min kropp är fantastisk men ingen evighetsmaskin.

För att få ro söker jag mig till upplevelser i naturen vid havet, i skogen eller en vacker park. Jag söker mig tillbaka dit för att landa, inspireras och fundera på vad som är viktigt, var jag kan känna ro. Jag stannar upp och landar i en suck.

Bild Richard Nonas  /Le Colonne Terminée lll/

När jag betraktar Richard Nonas till synes enkla verk, med stora stenar som ligger i par, känner jag hur den trygga tyngden överförs till mig och jag kan vandra vilsamt på stigen. Verket finns på Wanås, där det är ett av många inspirerande installationer i den vackra bokskogen runt slottet. https://www.wanaskonst.se/sv-se/

Det har nyligen kommit ut en ny bok på svenska om ”Shinrin-yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi” av Yoshifumi Miyazaki. I den redovisas forskningen som pågår i Japan om de effekter naturen har på oss, fysiskt och psykiskt.

Urban ångest

porlande, susande, fri

naturlig terapi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s