Buddhism, ikigai eller ACT

dsc_0310

Hur ska vi hitta balansen?

Vi påminns hela tiden om hur viktigt det är att göra karriär och tjäna pengar men vi glömmer att det finns andra mål. Meningen med livet kan inte avläsas på bankens kontoutdrag eller i social status. Det innebär inte att vi måste avstå från det som ger oss tillfällig njutning och materiell trygghet, men att vi behöver komplettera vårt liv med andra mål för att få balans i livet. Om vi vill undersöka vad vi behöver komplettera med i vårt liv kan vi ta hjälp. Jag har sökt på olika vägar och hittat några som leder i samma riktning.

Buddhism är den livsåskådning som jag återkommer till. När jag till exempel lyssnar på, eller läser något av munken Thich Nhat Hanh känner jag ett lugn och en förståelse. Där finns respekt för allt levande, budskapet om förståelsen och acceptans för livets svåra stunder (dukkha) och vikten av medveten närvaro i allt vi gör. Det är i många avseenden ett synsätt som fokuserar på värden som inte syns på ytan eller kan köpas.

Ikigai är ett japanskt ”verktyg” som kan hjälpa oss hitta vår balans.( ikigai =ungefär mening med livet). Om vi svarar på några enkla frågor kanske vi upptäcker att vi saknar svar på några viktiga frågeställningarna.  ”Vad är jag bra på – vad kan jag få betalt för- vad behöver världen och vad brinner jag för? ”De två sista frågorna blir ofta bortglömda i ett samhälle som fokuserar på materiell status.

ACT, den tredje vågens terapi, är annat exempel på en väg som går i samma riktning. Acceptance står för att vi ska lära oss hur vi kan förhålla oss till det som händer, att acceptera det vi inte kan förändra. Commitment kan översättas med värdemål. Samma frågeställning som när vi ska hitta vår ikigai; vad är viktigt för mig, vad vill jag stå för. En viktig del i ACT är att träna medveten närvaro för att kunna hitta inre en position där vi kan betrakta våra tankar och se dem för vad de är, ”bara tankar” inte  verkliga händelser. För mig finns det många likheter mellan buddhism och ACT.

Det här var tre olika vägar som kan hjälpa oss att hitta det kanske viktigaste målet. Det finns fler vägar. Har du hittat din väg som går med balans mot ett meningsfullt liv? Är det meningen att vi ska vara förvirrade och vilse? Ska vi söka utan karta och utan ett tydligt gemensamt mål? Det är lite spännande att söka och inte veta vad vi kan hitta.

Utan balans

osäker otålig blick bakåt

framtid i fritt fall

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s