Lika, likvärdiga men olika.

bildVarför är så många i dagens samhälle deprimerade och utmattade? Beror det på att alla jobbar för mycket? Kan det vara så att många försöker anpassa sig till en ”kostym” som sitter trångt o fel?  Alla ska in i samma fyrkantiga hål även om de har en helt annan form och då blir det liksom fel och smärtsamt för de flesta. Alla är likvärdiga, men olika. Många är instängda, stympade och ledsna. Det har inte att göra med hur gamla de är eller var de är födda. Religion, hudfärg och kön spelar inte heller någon roll. Olikheten sitter under ytan, en längtan efter att få vara den man är.

I mitt arbete med en uppsats om utmattningssyndrom hade de personer jag intervjuade en sak gemensam, de var på fel plats. Ibland var det arbetet, ibland relationer och i värsta fall både och. De levde i ”fel kostym”. När man har för trånga skor och kläderna skaver, blir dagarna långa och våndan av att stiga in i den illasittande ”kostymen” varje morgon gör att man blir både matt och deprimerad. Ofta har jag lust att skrika. SLÄNG AV DIG KOSTYMEN! Lämna honom/henne! Säg upp dig! Men det säger man inte!

Maktmissbrukare har en obehaglig längtan efter att kontrollera, mäta och gör alla lika. Lik-forma. Jag fattar inte när en politiker som kallar sig liberal, pläderar för betyg, prov och kontroll. Liberalism borde ju, som namnet antyder (liberi är latin för fri), stå för frihet och särskilt individens frihet att utforma sitt liv utan att dess innehåll styrs av staten. Nu är det snarare tvärtom. Det står istället ofta för att forma alla lika efter en mall, en slags lik-mall. Den enda friheten som lyfts fram är kapitalets frihet att slippa skatter och andra ”pålagor”. Ett samhälle som tror på nationella prov, språktester och betyg på små barn, är motsatsen till ett fritt samhälle som tror på individens inneboende kraft och kreativitet.

Vi kan inte leva avskurna från våra drömmar och vår sanna vilja. Vi är alla olika och det är bara när vi upptäcker vår vilja som vi kan få en sund balans i livet. Då kan vi göra egna orädda livsval och inte luras att tro på att lyckan finns i pengar och andra materiella mål.

Dags för Gotländsk Hajko :

Ofria liberaler

med rädsla och regler

lik-formas folket  

                                                                                                                                                       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s